24.08.2017

Председник Вучић и македонска амбасадоркa Јовановска Типко

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Републике Македоније Веру Јовановску Типко, са којом је разговарао о континуираном унапређeњу добросуседских односа и неговању традиционалних пријатељских веза.

„Сви сматрамо да је потребно да радимо вредно и одговорно на унапређењу наших односа“, нагласио је председник Вучић на почетку сусрета. Он је обавестио амбасадорку Јовановску да ће председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутити позив председнику Владе Републике Македоније Зорану Зајеву за одржавање заједничке седнице влада двеју земаља до краја године у Београду. У том циљу, разговарано је и о скоријем одржавању Мешовитог комитета за економску сарадњу.

Договорено је и да, по постављењу саветника за националну безбедност Републике Србије, буде одржан заједнички састанак са македонским колегом.

Тема сусрета било је и унапређење сарадње у свим сферама, посебно у области економије, туризма и заједничког наступа на трећим тржиштима. Двоје саговорника су нагласили значај заједничког рада у области науке и културе, с посебним освртом на заштиту и очување матерњих језика српске и македонске националне мањине.

Током састанка констатовано је да је сарадња привредних комора двеју земаља веома добра, о чему сведочи и оснивање Српско-македонског пословног клуба.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
24. август 2017.