Председник Вучић са патријархом српским, члановима Светог синода СПЦ и српским чланом Председништва БиХ

16.07.2022. - 13:43

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас Његову светост патријарха српског г. Порфирија, као и чланове Светог синода Српске православне цркве и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика.

Председник Вучић је информисао госте о току разговора који се под окриљем Европске уније води о Kосову и Метохији, о ситуацији у српским срединама у јужној српској покрајини, али и економско-социјалној ситуацији у Србији и њеној међународној позицији.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упознао је саговорнике са ситуацијом у БиХ, са посебним освртом на Републику Српску, као и свим тешкоћама са којима се српски народ суочава западно од Дрине.

Патријарх српски г. Порфирије и чланови Синода Српске православне цркве указали су на неопходност постојања националног јединства и очувања виталних интереса српског народа у целини. У складу са тим, изразили су забринутост за позицију веронауке у српском просветном систему и затражили подршку од председника Србије како би позиција државе по том питању била промењена.

Истовремено, представници СПЦ тражили су од председника Вучића да буде посвећен заштити традиционалних норми српског друштва, посебно очувању и неговању највиших породичних вредности, као темеља на којем почива целокупна заједница.

На крају, чланови Светог синода СПЦ затражили су од председника Вучића и српског члана председништва БиХ Милорада Додика да истрају у вођењу самосталне и независне спољне политике.

Београд,
16. јул 2022. године