03.07.2017

Председник Вучић са замеником шефа дипломатије Кувајта

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас заменика кувајтског министра спољних послова Халида Сулејмана Ал Џаралу, који му је уручио позив за званичну посету Држави Кувајт.

Двојица саговорника су разговарала о потреби и начинима да се односима двеју земаља да подстрек за даљи развој, сагласивши се да би чешћа размена посета званичника двеју земаља допринела томе да Србија и Кувајт јасније сагледају могућности за сарадњу, посебно економску, која је тренутно далеко испод реалних могућности. Очекује се да би тиме више српских компанија добило шансу за приступ кувајтском тржишту, посебно из области грађевинске оперативе, попут оних које су изградиле и чувене водоторњеве у кувајтској престоници. С тим у вези је упутио позив представницима Кувајтске управе за инвестиције да посете Србију и упознају се са могућностима за улагање. Договорено је и да се устале састанци Мешовитог комитета за сарадњу двеју земаља и да се следећи састанак тог Комитета одржи до краја године у Кувајту.
Српски председник је захвалио кувајтском дипломати на досадашњој помоћи коју је Кувајтски фонд за арапски економски развој пружио за изградњу железничке станице Прокоп и изразио наду да ће учествовати и у изградњи друге фазе тог пројекта.
Председник Вучић и заменик шефа кувајтске дипломатије Ал Џарала су изразили заједнички интерес за успостављање сарадње и у другим областима, посебно у туризму, с обзиром на то да држављанима Кувајта нису потребне визе кад посећују Србију.
Кувајтски дипломата је пренео подршку политици председника Вучића и српског државног врха, која доноси Србији углед у свету, а српским грађанима све више добробити у смислу бољег животног стандарда.
Двојица саговорника су анализирала и актуелну ситуацију на Блиском истоку, а председник Вучић је пожелео том региону мир и стабилност.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.