Председник Вучић састао се са амбасадором Републике Француске

Саопштења

20.11.2019. - 12:31

Председник Вучић састао се са амбасадором Француске Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Француске Републике Жан-Луја Фалконија, са којим је разговарао о билатералним односима, као и о будућности политике проширења Европске уније, након представљања француског предлога за измену методологије приступног процеса.

Председник Вучић је изразио захвалност председнику Макрону за гостопримство приликом прошлонедељне посете Паризу, као и на могућности да наставе разговор о јачању политичког дијалога и економске сарадње, вођен током званичне посете председника Француске Србији у јулу ове године. Он је рекао да су за Србију од изузетне важности добри односи са Француском, с обзиром на њен углед и утицај у свету.
 
Председник Вучић је, такође, захвалио амбасадору Фалконију на иницијативи да појасни француску идеју о реформисању процеса приступања Европској унији, с обзиром на то да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље. „Верујемо председнику Макрону и његовим политичким проценама, али нам је у исто време важно да добијемо јасан одговор шта ће бити са европским интеграцијама Србије и на шта можемо да рачунамо кад испунимо одређене критеријуме“, рекао је председник Вучић.
 
Амбасадор Фалкони је рекао да је предлог председника Макрона свеобухватан са циљем да доведе Европску унију у стање да добро функционише уз више земаља чланица, јер је позиција Француске јасна -  циљ приступног процеса је пуноправно чланство за кандидате који спроведу све неопходне реформе. Он је истакао да, када је реч о Србији, без обзира на евентуалну измену методологије, мора бити узет у обзир досадашњи напредак на европском путу. Такође је нагласио да француски предлог мора да сачека нову Европску комисију, јер, да би заживео, неопходно је да буде усаглашен са земљама чланицама и европским институцијама.
 
Двојица саговорника разговарали су и о реализацији конкретних заједничких пројеката, посебно у области инфраструктуре.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

20. новембар 2019.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.