Председник Вучић састао се са потпредседницом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције НР Кине Ли Бин

30.08.2019. - 14:14

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседницом Кинеске народне политичке консултативне конференције Ли Бин, чија посета, како је наглашено у разговору, представља још једну потврду да „челично пријатељство“ и свеобухватно стратешко партнерство двеју земаља јачају у свим областима.

Кинеска званичница је председнику Вучићу пренела поздраве председника Сија, рекавши да Кина изузетно цени велики допринос председника Вучића развоју билатералних односа и искрену подршку иницијативи „Појас и пут“, механизму сарадње „17 плус 1“, као и међупартијској сарадњи. Она је честитала председнику Вучићу на добрим економским резултатима које постиже Србија.

Узвративши поздраве председнику Сију, председник Вучић је и овом приликом поновио чврсту подршку принципима иницијативе „Појас и пут“, нагласивши да је она већ донела много среће српском народу, кроз учешће кинеских компанија у реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката, као и значајна кинеска улагања. „То је једна од највећих и најплодоноснијих иницијатива у историји. Поштовање које Кина исказује свим земљама и њиховом праву на развој и самостално одлучивање, без обзира на њихову величину, заслужује подршку свих који верују у идеале истинске равноправности и солидарности“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је посета потпредседнице Ли посебно значајна, имајући у виду да је Кинеска народна политичка консултативна конференција највише саветодавно тело Државног савета НР Кине и да су сугестије, које оно доноси, од суштинске важности за формулисање националне стратегије. Он је рекао да је уверен да ће билатерални односи Србије и Кине наставити да напредују кроз интензиван политички дијалог и разноврсну економску сарадњу.

Двоје саговорника су размотрили могућности за развој сарадње у различитим областима, а посебно у области туризма, с обзиром на све већи број кинеских туриста у свету. Констатовавши да се број кинеских туриста у Србији упетостручио, изразили су очекивање да би могла да буде отворена директна авионска линија између Београда и Пекинга.

Данашњи састанак је био прилика да се понови узајамна подршка у питањима од суштинског интереса за две земље, у складу са међународним правом. Председник Вучић је изразио захвалност на принципијелном и чврстом ставу Кине по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије, поновивши чврсту подршку Србије политици „једне Кине". Он је тим поводом рекао да је актуелна ситуација у Хонг Конгу унутрашње питање Кине и да је уверен да су председник Си и мудро руководство Кине способни да то питање реше на праведан начин.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

30. август 2019.