Телефонски разговор са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел

Саопштења

03.12.2020. - 17:05

Председник Вучић разговарао путем видео линка са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је путем видео линка са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел о изазовима пандемијске кризе и плановима за сузбијање заразне болести КОВИД-19, уз посебан акценат на мере ублажавања економских последица пандемије. Саговорници су такође размотрили и билатералне и економске односе, процес придруживања Србије Европској Унији и пратеће реформе, као и ситуацију у региону.

Председник Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел размотрили су у разговору бројна питања и изазове које је наметнула глобална криза изазвана пандемијом заразне болести КОВИД-19. Председник Вучић је информисао канцеларку Меркел о пакетима мера које је Србија донела у циљу ублажавања економских последица, али и о свим здравственим, епидемиолошким и другим напорима које је држава Србија уложила у сузбијању ове болести и санирању последица по здравље становништва. Саговорници су разменили мишљења и ставове у погледу вакцина, као и о додатним мерама и даљим плановима за очување здравља људи, али и привреде. 
 
Председник Вучић и канцеларка Меркел су изразили задовољство и сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке.
 
"Економија је јака веза између наше две земље", истакла је немачка канцеларка и поздравила напредак Србије на пољу економије, као и напоре на европском путу, нагласивши да су дијалог са Приштином и владавина права од кључног значаја.
 
Председник Вучић је поновио да немачке компаније које послују у нашој земљи запошљавају више од 67 000 радника и да значајно доприносе економском развоју Србије, као и угледу наше земље као доброг места за инвестиције.
 
"Захвални смо на подршци Немачке српској економији. Немачка је наш највећи трговински партнер чак и у време глобалне кризе изазване пандемијом вируса корона. Све је већи интерес немачких компанија за инвестирање у нашој земљи, а са поносом истичем и чињеницу да ће Србија имати највећи раст у Европи ове године, упркос свим текућим изазовима“, истакао је председник Вучић.
 
Председник је канцеларки Меркел захвалио и на континуираној подршци Немачке евроинтеграцијама Србије, посебно имајући у виду немачко председавање ЕУ.  Он је истакао да су на европском путу Србије реформе у области владавине права од суштинског значаја, те је нагласио да је сарадња са Немачком и институцијама ЕУ добар пут за наставак унапређења ове области.
 
Председник је такође истакао и потребу за постојањем јасног плана за проширење ЕУ и временског оквира за чланство, јер је процес европских интеграција Западног Балкана од значаја за мир и стабилност у региону.
 
У том контексту, председник и канцеларка су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине. Они су се сагласили да је разговор неопходан, као и да је очување мира од кључног значаја за обе стране. Председник Вучић је изјавио да ће предузети све неопходне кораке у циљу успешног наставка овог дијалога, како би се остварила конструктивна и отворена атмосфера за преговоре. 
 
Савезна канцеларка је поздравила спремност Србије за даљи рад на очувању стабилности региона и поновила да ће Немачка остати поуздан партнер Србије на путу реформи и евроинтеграција.
 
Београд,
3. децембар 2020. године
 
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.