28.03.2018. - 18:06

Разговор са Владимиром Путином

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином, кога је информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, којег су албанске снаге претукле без икакве кривице.

Председник Вучић је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља.

Председник Путин рекао је председнику Вучићу да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом. “Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника“, рекао је председник Путин.

Председник Путин је истакао да Русија једино прихвата провођење у дело резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународно правно дејство и међународно правни ефекат. Председник Путин је нагласио да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи, и да ће Руска Федерација подржавати Републику Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета.

Председник Путин је нагласио да је свестан притисака који се врше на председника Вучића и Србију, и да ће, у складу са тим, предузимати даље  мере и реаговати на време, и истакао да ће двојица председника остати у контакту.

На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем.

Председник Путин је, такође, указао на то да се економски односи Републике Србије и Руске Федерације развијају на најбољи могући начин, уз раст од 23 посто у трговинској размени, као и да очекује још значајнију сарадњу и још већи прилив међусобних инвестиција између две земље.

Председник Вучић искористио је и ову прилику да честита председнику Путину на убедљивој победи на изборима у Руској Федерацији и изразио уверење да ће његова победа допринети унапређењу руско-српских, али и праведнијих односа у свету.

Председник Александар Вучић исказао је изразе најдубљег саучешћа поводом ужасне трагедије у Кемерову и рекао да српски народ заједно са руским данас жали огроман број жртава, међу којима је и велики број деце.

Председник Вучић је саопштио председнику Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске федерације, те да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем се Србија налази то већ учиниле.

Председници Вучић и Путин договорили су да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту.

Београд,

28. март 2018.