09.11.2020. - 14:48

Реаговање председника Републике Србије

Поводом изјаве др Санде Рашковић Ивић, дате дневном листу „Данас“ дана 09. новембра 2020. године, председник Републике Србије Александар Вучић, изјавио је следеће:

„Упркос познатој чињеници да ретко одговарам на свакодневне нападе који без престанка и несмањеним интензитетом трају већ годинама, овога пута морам да реагујем на изјаву политичарке и лекарке др Санде Рашковић Ивић коју је објавио дневни лист „Данас“, а према којој сам, наводно, примио ’хиперимуни гамаглобулин који обезбеђује отпорност’ на КОВИД-19.

Одлуку да одговорим на ову тврдњу донео сам пре свега због грађана Србије и зарад истине, јер важније ствари од интереса нашег народа - нема.

Од почетка мог премијерског, а потом и председничког мандата, трудио сам се да се никада и ни по чему не разликујем од обичног народа. Већина грађана Србије, али и мојих политичких противника, не може да оспори да сам делио све тешкоће, изазове и муке нашег народа, укључујући и ову озбиљну болест која је тешко уздрмала цео свет и за чијим леком трагају највећи светски медицински стручњаци.

Лично сам искусио исти родитељски страх и зебњу као и сви други родитељи чија су деца била позитивна на корона вирус, па сам и на тај начин делио судбину наших грађана. Поносан сам на чињеницу да моја деца ниједног тренутка нису имала повлашћен третман, баш као што ни ја никада не бих дозволио да о себи бринем више, него о свим људима у нашој Србији.

Мало је рећи да не знам шта је хиперимуни гамаглобулин, као ни чему тачно служи. Дакле, никада нисам примио никакав хиперимуни гамаглобулин, нити било шта друго што би ме на било који начин издвојило од свих осталих грађана Србије.

Од мојих пријатеља, медицинских стручњака, сазнао сам да је оваква тврдња, благо речено, далеко од било какве медицинске чињенице и истине. Штавише, оваква изјава би могла да буде чак и опасна, будући да живимо у временима у којима су теорије завере и надрилекарство постали готово подједнако опасни, као и сама ова болест.

Стога је данас више него икада потребна озбиљност и одмереност у изјавама ове врсте. Данас, када се боримо да сачувамо све грађане Србије и када готово свако налази за сходно да даје медицинска мишљења и савете, ја ћу наставити да се борим још јаче и још више, без одустајања и без компромиса, јер смисао вођења земље није у пуком одржању власти и привилегијама, као што је то био случај за време владавине оних политичара који су у Србији видели само извор богаћења и повлашћеног статуса за њих и њихове породице.

Србија је данас другачија, Србија и њена деца имају будућност!“, закључио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић
председник Републике Србије