Саопштења

04.03.2023. - 21:06

Рођенданске честитке светских званичника и чланова дипломатског кора акредитованих у Београду

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас, поводом рођендана, честитке бројних светских званичника и чланова дипломатског кора акредитованих у Београду.

Председнику Вучићу честитку су упутили председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг, председница Мађарске Каталин Новак, као и председници Републике Турске и Републике Азербејџан Реџеп Тајип Ердоган и Илхам Алијев, те председник Републике Казахстан Касим Жомарт Токајев, председник Републике Српске Милорад Додик и председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић.
”Последњих година, односи између Кине и Србије се развијају на високом нивоу, међусобно политичко поверење чврсто је као стена, а сарадња у свим областима конкретно напредује, нижући значајне резултате. Придајем велики значај развоју односа Кине и Србије и спреман сам да додатно уложим напоре, са Вама заједно, како бисмо свеобухватно стратешко партнерство подигли на још виши ниво“, наводи се у честитки председника Си Ђинпинга, који је председнику Вучићу пожелео добро здравље.

Председница Мађарске Каталин Новак је у честитки пожелела председнику Вучићу добро здравље и успех, наводећи да Мађарска посвећује пуно пажње даљем развијању пријатељских односа са Србијом.

„Радује ме што смо и на председничком нивоу у више наврата могли да допринесемо том успешном процесу и ишчекујем нашу будућу сарадњу“, наводи се у честитки председнице Мађарске, која је позвала председника Вучића на овогодишњи 5. Демографски самит у Будимпешти.

У честитки председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана се, између осталог, каже: „Уверен сам да ће се наше билатералне везе и сарадња, на челу са Вашом екселенцијом и на темељима чврстог пријатељства и солидарности, још више унапредити. Уз најлепше жеље за благостање и срећу пријатељског народа Србије, користим ову прилику да Вам честитам рођендан.“

Председник Републике Азербејџан Илхам Алијев истакао је да изузетно цени доследне напоре председника Вучића у смеру развијања пријатељских односа и сарадње наших земаља.

„Уверен сам да ћемо успешно наставити заједничке напоре у смеру јачања срдачних односа Србије и Азербејџана, као и да ћемо продубити нашу билатералну и мултилатералну сарадњу. Поштовани господине председниче, примите срдачне честитке, уз жеље за добро здравље, успех у раду и обављању Ваших одговорних дужности на добробит пријатељског народа Србије“, наводи се у честитки председника Алијева.

Честитајући председнику Вучићу рођендан, председник Републике Казахстан Касим Жомарт Токајев је изразио уверење да ће вишеструка и узајамно корисна сарадња између Казахстана и Србије и даље бити плодна и са великим резултатима.

„Безусловно, захваљујући стратешкој визији и активној делатности, Ви водите Србију путем просперитета и развоја. Користим ову прилику да Вам пожелим успех на одговорној функцији, а Вашој породици здравље и благостање“, наводи се, између осталог, у честитки председника Токајева.

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку у којој се, између осталог, каже:

„Бити на челу државе у време глобалних промена које се рефлектујуи на унутрашње прилике у земљи, захтева личност изузетне снаге и умећа за доношење најбољих одлука за свој народ и државу. Уверен сам да ћете, као и до сада, мудро и промишљено водити земљу путем напретка и просперитета, јер снажна Србија је од непроцењиве важности за братски српски народ у Републици Српској, у којима ћете увек имати искрене пријатеље и сараднике“, наводи се у честитки председника Додика.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).