09.10.2012

Саопштење за јавност

Председник Републике Србије, Томислав Николић састао се данас у Риму са председником Републике Италије, Ђорђом Наполитаном.

 

Током отвореног и пријатељског разговора, председник Николић истакао је да је Италија увек била отворени пријатељ Србије на путу ка чланству у ЕУ.

„Наша економска и привредна сарадња су у сталном успону, ушли смо у многе заједничке инвестиције, попут Фиата, а драго нам је што су италијанске фирме на време осетиле да је Србија сада добро место за улагања, поготово у обновљиве изворе енергије“, рекао је председник Николић.

 

Председник Италије, Ђорђо Наполитано, рекао је да је Италија веома задовољна перспективама за инвестирање у Србију, као и да ће Италија наставити активно да подржава земље западног Балкана у њиховим тежњама да постану део Европске уније. Србија је највећи економски фактор у региону западног Балкана, и нема могућности да се гарантује перспектива региона без чланства Србије у Европској унији.

 

Говорећи о проблему Косова и Метохије, оба председника сагласила су се са потребом што скоријег наставка разговора између Београда и Приштине, али и о штетности постављања нових услова Србији за прикључење Европској унији.