24.10.2012

Саопштење за медије

Београд, 24. октобар 2012. године – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са амбасадором Сједињених Америчких Држава, Његовом Екселенцијом Мајклом Кирбијем.

 

Председник Николић се захвалио амбасадору Кирбију на његовом јучерашњем позиву фирми Мајкрософт да улаже у Србију, што је јасан сигнал и другим страним инвеститорима о повољностима улагања у нашу земљу. Говорећи о прошлонедељном сусрету премијера Дачића и Хашима Тачија, председник Републике Србије је истакао да тај сусрет представља почетак нове фазе преговора између Београда и Приштине и затражио широку подршку међународне заједнице, како би преговори довели до напретка у успостављању трајне стабилности у региону. Такође, председник Николић је скренуо пажњу америчком амбасадору да, иако је Србија посвећена успостављању стабилности на простору југоисточне Европе, поједини политичари у региону мисле да себе могу учинити битнијим у очима Запада тако што ће, извлачењем из контекста његових речи и грубим фалсификатима, покушати да створе лошу слику о политици коју Србија води. Последњи пример за то је јучерашње писмо Бакира Изетбеговића. Србија је учинила много на успостављању стабилности у овом делу Европе и њена политика по том питању се неће мењати, рекао је председник Николић.

 

Амбасадор Кирби је поздравио напредак у разговорима са Приштином и обећао помоћ Сједињених Америчких Држава како би ти разговори били што конструктивнији. Истовремено, он је похвалио напоре Владе Србије у успостављању стабилности институција у Србији и, пре свега, напоре који се улажу у борбу против корупције. Амбасадор Сједињених Држава истакао је да је све то потребно како би се у Србији створила повољна атмосфера за привлачење страних инвеститора, што је битан услов за развој домаће привреде. Амбасадор Мајкл Кирби је у разговору са председником Николићем још једном потврдио долазак америчког државног секретара Хилари Клинтон у Србију следеће недеље.