10.01.2018

Саопштење за медије

Саветница за медије председника Републике Србије Сузана Васиљевић, поводом саопштења НУНС-а које одбацује њене оптужбе, наводи следеће:

Саветница за медије председника Републике Србије Сузана Васиљевић, поводом саопштења НУНС-а које одбацује њене оптужбе, наводи следеће:

"Чега се то НУНС плаши и о којим законским и уставним овлашћењима говоре? Да ли се позивају на исти онај Устав по коме су 15. јуна 2011. године позвали тадашњег председника Републике Србије да отвори Скупштину Европске федерације новинара и да говори о медијским слободама и њиховом кршењу?

Да ли се то, драге колеге, променио Устав или председник?

Није противзаконито, а културно је и одговорно састати се са човеком који је на мети њихових скоро свакодневних напада, а који је и случајно председник државе у коју су позвали Европску федерацију новинара.

Уколико је намера НУНС-а да ЕФЈ заиста утврди чињенично стање у Србији, основни ред је да чују и другу страну. Друго је питање да ли НУНС жели да се чује друга страна и да ли уопште жели да представницима ЕФЈ покаже да у Србији постоји и друго мишљење.

Нисам сигурна да наше драге колеге из НУНС-а читају своја свакодневна саопштења. Ради подсећања, наводим само пар наслова: "НУНС осуђује премијеров притисак на јавни сервис“ (Саопштење НУНС-а од 23.08.2016. године, http://www.nuns.rs/info/statements/28665/nuns-osudjuje-premijerov-pritis...), „Притисак Александра Вучића на новинаре БИРН-а“ (Саопштење НУНС-а од 10.01.2015. године,
http://nuns.rs/info/statements/23139/pritisak-aleksandra-vucica-na-novin... ), као и изјаву господина Блихера Бјерегорда од 10.10.2017. године https://europeanjournalists.org/blog/2017/10/10/serbia-attacks-against-j... , наводи Сузана Васиљевић, саветница за медије председника Републике Србије.

Београд,
10. јануар 2018.