23.06.2017

Састанак председника Вучића и потпредседника Владе Руске Федерације Рогозина

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином, коме је захвалио што је руска делегација на свечаном пријему поводом инаугурације заступљена на тако високом нивоу и што је руски председник Владимир Путин одредио њега да пренесе поздраве и честитке.

"То сведочи о уважавању Србије као независне и суверене државе од стране Руске Федерације, као и о спремности двеју земаља да одржавају континуирани дијалог који доприноси развоју политичких односа на обострану добробит", истакао је председник Вучић. Он је додао да добре политичке односе треба претворити у још боље економске везе, с обзиром на то да постоје велике могућности у различитим областима привреде.

Председник Вучић је указао да су евроинтеграције стратешко опредељење Србије, али то не сме и неће да поремети добре односе са Русијом, што подразумева и неувођење санкција.

Двојица саговорника су се сагласила да постојећа сарадња у енергетици, пољопривреди и другим областима треба да буде оснажена. Разговор се односио и на војно-техничку сарадњу, а председник Вучић је изразио захвалност на добром аранжману за набавку војне опреме која Војсци Србије омогућује неопходну модернизацију. Према последњим информацијама, потпредседник руске Владе Рогозин очекује да до испоруке дође у веома кратком року. Он је предложио и сарадњу у ваздухопловној индустрији.

Председник Вучић је захвалио на контиуираној и принципијелној подршци Руске Федерације кад је реч о Косову и Метохији, посебно у међународним организацијама.

У разговору је предложено и да Србија и Русија следеће године заједно обележе 75-годишњицу Стаљинградске битке, преломне битке Другог светског рата.