Састанак са амбасадорима земаља Квинте

Саопштења

12.11.2020. - 13:04

Састанак са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације Европске уније у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља Квинте (Републике Италије, Савезне Републике Немачке, Републике Француске, САД и Уједињеног Краљевства) и шефом Делегације Европске уније у Србији, са којима је разговарао о најактуелнијим темама попут борбе против КОВИД-19, наставка дијалога између Београда и Приштине, Самита у Софији, регионалног повезивања Западног Балкана, те бројним пројектима који за циљ имају свеопшти и убрзани напредак читавог региона, као и о Оквирној конвенцији УН о промени климе. Посебна пажња у разговорима посвећена је европском путу Србије и даљим корацима у учвршћивању сарадње и партнерства између наше земље и држава Квинте у свим областима од заједничког интереса.

Председник Вучић се захвалио амбасадорима земаља Квинте и шефу Делегације ЕУ у Србији на исказаној снажној подршци за наставак дијалога између Београда и Приштине, као и на томе што су изразили оптимизам да ће дијалог дати јасне и позитивне резултате за грађане свих земаља Западног Балкана. Председник је нагласио да између Београда и Приштине и даље постоје разлике у приступу, али да је Србија одлучна да настави путем очувања стабилности у региону и да ће остати посвећена дијалогу и налажењу компромисног решења по питању Косова и Метохије.
 
Говорећи о значају регионалне сарадње, председник Вучић је подсетио да је у том контексту направљен и први конкретан корак у реализацији иницијативе „Мали Шенген“, будући да је између Републике Србије и Републике Албаније потписан међудржавни Споразум о слободном кретању грађана са личном картом.
 
Председник Вучић је додао да су Србија, Северна Македонија и Албанија потписале и Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против КОВИД-19, што је позитивно оцењено и на недавном Самиту у Софији, на конференцији Берлинског процеса о Западном Балкану. Председник је истакао да у склопу политике Србије, која је усмерена на сарадњу и очување стабилности у региону, ови споразуми доносе конкретну корист коју ће осетити грађани све три земље, и која ће им донети додатну сигурност. 
 
Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту – које обухватају и иницијативу „Мали Шенген“ – као и „Зелена агенда“ коју су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.
 
Председник Вучић је са амбасадорима земаља Квинте и шефом Делегације ЕУ разменио мишљења и о актуелној политичкој ситуацији у Србији и истакао важност програма нове Владе која ће наставити да води одговорну политику у погледу макроекономске стабилности, даљег економског раста, унапређења владавине права и убрзаног процеса реформи. У том смислу, истакао је председник, даље учвршћивање партнерства и сарадње са свим релевантним институцијама Европске уније остаје један од приоритета у наредном периоду, имајући пре свега у виду добру праксу земаља чланица ЕУ. Председник Вучић je изразио спремност да Србија повећа улагања у „Зелену агенду“.
 
Председник Вучић је посебно истакао да је потпуно разумљиво што је фокус Уније усмерен на борбу против пандемије КОВИД-19 и на сузбијање њених последица, будући да су се готово све светске агенде промениле и прилагодиле насталој ситуацији која је више него озбиљна. Председник је додао да ће и ЕУ, Велика Британија и САД у Србији увек имати поузданог пријатеља и партнера у борби против ове болести, јер управо у тешким временима и изазовима треба показати солидарност и озбиљност, што је наша земља до сада више пута показала у пракси.
 
Он је захвалио Европској унији на континуираној подршци за борбу против пандемије, као и на спремности да помогне у отклањању њених економских последица. Исту захвалност на подршци је изразио и земљама Квинте које нису чланице ЕУ – САД и Уједињеном Краљевству. Председник Вучић је изразио своју пуну посвећеност наставку борбе против заразне болести КОВИД-19.
  
Амбасадори Квинте и шеф Делегације ЕУ поздравили су опредељење нове Владе Србије да интензивира рад на унапређењу владавине права, борби против корупције, слободе медија, као и осталих области које су од суштинског значаја за пут Србије ка ЕУ. Амбасадори и шеф Делегације ЕУ поздравили су и наставак опредељења нове Владе у погледу тежњи Србије ка чланству у Европској унији.
 
Председник Вучић је истакао да је  Србија заинтересована за интензивирање политичког  дијалога, економске и друге сарадње са земљама Квинте.
 
Београд,
12. новембар 2020. године
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).