Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Саопштења

17.08.2022. - 10:44

Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо.

Председник Вучић је нагласио да је замолио амбасадорку Чен да се данас састану како би је упознао са ситуацијом на Косову и Метохији уочи састанка у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније. Председник Вучић је рекао да Србија остаје посвећена дијалогу као једином начину за изналажење решења за питање КиМ и да тражи да Приштина испуни оно што је договорено.
 
„Девет година им не пада на памет да формирају Заједницу српских општина. Очекујемо од ЕУ и западних партнера да утичу на Приштину да озбиљно и одговорно испуне обавезе, као што је Србија то урадила“, рекао је председник Вучић наглашавајући да Србија неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова.
 
Амбасадорка Чен је истакла да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да се залаже за проналажење решења у оквиру дијалога, под окриљем Резолуције 1244.
 
„Кина разуме и подржава све легитимне захтеве српске стране, укључујући и оне по питању заштите легалних права српског народа на Косову и Метохији“, рекла је амбасадорка Чен.
 
Председник Вучић је истакао да ће Кина увек имати подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету земље.
 
„Сматрамо да је то једина политика која је у складу са међународно правним нормама. Све друго изазива проблеме, нестабилност и турбуленције у свету, које никоме нису потребне“, истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић и амбасадорка Чен разговарали су и о текућим и планираним српско-кинеским пројектима. Председник Вучић је рекао да нико у Србији неће заборавити пријатељску помоћ председника Сија за Железару у Смедереву.
 
Председник Вучић је изразио наду да ће за све текуће пројекте бити поштована договорена динамика у реализацији.
 
 
Београд,
17. август 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).