Састанак са амбасадорком НР Кине

Саопштења

03.02.2021. - 12:55

Састанак са амбасадорком НР Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо и замолио је да пренесе захвалност председнику Си Ђинпингу на људској и државничкој бризи и солидарности и помоћи да кинеске вакцине што пре и у великим количинама стигну до грађана наше земље.

Председник Вучић је рекао да је поносан што је Србија прва од европских држава добила кинеску вакцину. Он је амбасадорки Чен указао на то да грађани наше земље показују дубоко поверење у кинеску вакцину, а тиме и у кинеску државу и кинеске стручњаке. Стога је замолио амбасадорку Чен да председнику Сију и кинеском руководству пренесе молбу да што пре стигну и преостале наручене количине вакцина.
 
Председник Вучић је рекао да се радује учешћу на Самиту Кина-ЦИЕЗ, који ће, путем видео-линка, бити одржан следеће седмице. Он је овом приликом нагласио да за формат сарадње 1+17, као и иницијативу „Појас и пут“, сматра да су међу најзначајнијим икад.
 
С тим у вези, на састанку, којем су присуствовали и представници надлежних министарстава и јавних предузећа, разматрани су текући и будући заједнички инфраструктурни и други пројекти. Овом приликом је констатовано да пројекти прате предвиђену динамику. До краја године биће завршена два кључна инфраструктурна пројекта - ауто-пут Прељина-Пожега и брза пруга Београд-Нови Сад за брзине до 200 км на сат. Током ове године планиран је почетак радова на брзој прузи од Новог Сада до границе са Мађарском, на Фрушкогорском путном коридору и на ауто-путу Београд-Зрењанин. Интензивно се ради и на припреми пројектне документације за прву фазу ауто-пута од Београда преко Дуге Пољане до границе са Црном Гором.
 
Између осталих, по вредности се издваја и пројекат регулације отпадних вода у 65 градова и места у Србији, као и девет депонија, који ће трајно решити то питање и допринети заштити животне средине по важећим европским стандардима.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
3. фебруар 2021.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).