Састанак са амбасадорком Републике Португалије

Саопштења

04.01.2021. - 12:57

Састанак са амбасадорком Републике Португалије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Републике Португалије у Србији Марију Виржинију Мендес да Силва Пину, са којом је разговарао о приоритетима шестомесечног португалског председавања Савету Европске уније.

Током сусрета, председник Вучић је нагласио да је Србија привржена свом европском путу и посвећена реформама и сарадњи са институцијама Европске уније. „Србија пружа пуну подршку и допринос свим пројектима које ЕУ спроводи како у Србији, тако и у региону Западног Балкана“, истакао је председник Вучић. Он је понудио пуну сарадњу Србије и када је реч о јачању капацитета за реаговања на јавне здравствене кризе.
 
Председник Вучић је изразио наду да ће Европска унија током шест месеци португалског председавања бити у могућности да превазиђе тешкоће и оствари приоритетне циљеве, међу којима су економски опоравак ЕУ и излазак из кризе. „Такође се надам да ће Португалија, током свог председавања ставити акценат на проширење Европске уније на Западни Балкан“, додао је председник Вучић. 
 
Разговарајући о дијалогу Београда и Приштине, двоје саговорника пружили су подршку раду Мирослава Лајчака у преговарачком процесу.
 
Амбасадорка Мендес да Силва Пина је истакла да је главни мото португалског председавања „време за праведан, зелени и дигитални опоравак“ и додала да ће њена земља уложити напоре да предстојећих шест месеци обележе почетак новог циклуса у Европи, имајући у виду потешкоће и изазове које пандемија КОВИД-19 намеће Европској унији, Србији и целом свету. Као централну тему председавања истакла је јачање социјалног модела, у циљу подстицања поверења грађана у Европску унију.
 
Амбасадорка Мендес да Силва Пина честитала је председнику Вучићу на оствареним економским резултатима, који су претходне године били бољи него у многим земљама чланицама Европске уније.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
4. јануар 2021. године
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.