08.02.2018

Састанак са амбасадором Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Француске Фредерика Мондолонија, који му је уручио писмо председника Емануела Макрона. Председник Макрон у писму, између осталог, наглашава своју одлучност за јачање француско-српских односа, у духу пријатељства и ефикасности и наду да ће ова година бити плодоносна за пријатељство Француске и Србије.

Председник Вучић је захвалио на писму и истакао да је током неколико сусрета са председником Макроном успоставио добар однос и уверио се у снагу његових идеја и лидерства. Председник Вучић је рекао да очекује да председник Макрон ове године, када се обележава стогодишњица завршетка Првог светског рата, посети Србију и подсети на снажно српско-француско савезништво и пријатељство. Председник Србије је нагласио да политички и економски односи двеју земаља постају све јачи и видљивији, наводећи као последњи пример компанију Ванси, која ће управљати аеродромом Никола Тесла.

Амбасадор Мондолони је рекао да Француска снажно подржава Србију на њеном европском путу и, с тим у вези, поздравља усвајање Стратегије, јер је проширење тиме, после неколико година, поново стављено на агенду Европске уније. Он је пренео да Француска искрено жели да помогне Србији да испуни задатке за чланство у ЕУ, јер је својом одговорном политиком већ остварила значајне реформске резултате, који доносе економски напредак, док се вођењем одговорне регионалне политике наметнула као значајан фактор мира и стабилности на Западном Балкану.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 08. фебруар 2018. године