francuska_2.jpg

05.04.2018. - 12:07

Састанак са амбасадором Републике Француске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је амбасадора Републике Француске Фредерика Мондолонија, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и европским интеграцијама.

Председник Вучић је истакао да је за будућност Србије веома значајно то што политички и економски односи са Француском бележе константан напредак. Он је рекао да ће се тај напредак одразити и кроз посету председника Макрона, прву посету једног француског председника после безмало две деценије, а која се очекује у наредним месецима. Двојица саговорника су оценила да ће то бити прилика за подсећање на снажно српско-француско савезништво и пријатељство, изграђено у време Првог светског рата, али, пре свега, за разговор о сарадњи и конкретним пројектима у будућности.

Амбасадор Мондолони је за следећу седмицу најавио долазак шефа француске дипломатије Жан-Ива ле Дријена, истичући да је то његова прва посета региону и да је то прилика да спозна да је Србија, захваљујући снажном лидерству председника Вучића, одлучна да спроводи економске реформе, да напредује на европском путу и буде значајан фактор регионалне стабилности.

Председник Вучић је рекао да је управо због регионалне стабилности реакција Србије на недавне догађаје у северном делу Косовске Митровице, када је нападнут директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, била умерена и да ће наставка разговора са Приштином бити, али да још не зна када и у којој форми. Он је истакао да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, а да Приштина није ништа предузела да испуни једину обавезу - формирање Заједнице српских општина.

Председник Вучић и амбасадор Мондолони су изразили задовољство што Француска постаје економски видљивија у Србији, истакавши значај уговора са компанијом Ванси о управљању аеродромом "Никола Тесла". Они су изразили и очекивање да ће у будућности бити још много заједничких пројеката.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 05. април 2018.