Састанак са амбасадором Руске Федерације

Саопштења

20.01.2020. - 12:16

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка.

Председник Вучић је изразио задовољство што се његов веома интензиван дијалог са председником Путином наставио и почетком 2020. године. Он је такође рекао да му је учешће на свечаном отварању гасовода "Турски ток" у Истанбулу дало прилику да са руским председником разговара о различитим глобалним кретањима, која имају утицај на светску економију и енергетску безбедност, али да је уверен да ће српска привреда и домаћинства имати сигурно снабдевање гасом.
 
Председник Вучић је рекао да је посебно почаствован што ће и ове године да учествује на великој прослави 75-годишњицe Дана победе 9. маја у Москви и поново подсети на заједничку приврженост братских народа Србије и Русије славној слободарској традицији. Осим тога, већ за три дана председници обеју земаља ће заједно учествовати на Петом светском форуму о Холокаусту у Меморијалном центру "Јад Вашем" у Израелу.
 
Председник Вучић је изразио уверење да ће и са новим руским премијером Мишустином имати плодотворну сарадњу, засновану на разумевању и поверењу, какву је имао са досадашњим премијером Медведевом.
Амбасадор Боцан-Харченко је за следећи месец најавио посету високог руског званичника. Том посетом се наставља интензиван политички дијалог Србије и Русије, који је карактерисао годину за нама. Двојица саговорника су се сагласили да је такав дијалог на високом нивоу израз обостране жеље за свестрани напредак билатералне сарадње.
 
Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су констатовали да се реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката добро спроводи и у исто време разговарали о конкретним предлозима за ближу сарадњу у културној и хуманитарној области, као и на нивоу грађанског друштва.
 
Осим о билатералним односима, двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, између осталог на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд, 20. јануар 2020. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).