Састанак са амбасадором Руске Федерације

Саопштења

07.05.2020. - 11:35

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и том приликом му уручио писмо за председника Владимира Путина, у коме му честита јубиларних 75 година од победе над фашизмом.

Председник Вучић у честитки каже:
 
„Дан победе је један од најсветлијих датума у историји човечанства и симбол непокорности слободарског духа наших славних предака.
 
Част ми је што су наши народи заједно прошли тешка искушења у племенитој мисији да ослободе свет од највећег зла двадесетог века, прегазивши страх и презревши смрт. Зато довека имамо дужност да чувамо успомену на њихову надљудску борбу, на страни правде и истине.
 
Србија, Русија и свет су сада поново заједно у борби, овај пут са невидљивим непријатељем, корона вирусом, који не зна за границе. Дозволите ми да изразим саосећање због жртава заразне болести КОВИД-19 у Русији и наду за брз опоравак оболелих.
 
У исто време желим да Вам захвалим што сте, у овим тренуцима највећег изазова за Вашу земљу, исказали бригу за Србију. Хвала Вам на људској и државничкој солидарности, коју сте показали упућивањем великодушне медицинске помоћи и тима Оружаних снага Руске Федерације. За нас је то потврда Вашег личног односа према Србији, као и потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства наших двеју земаља. Наши односи се темеље на поштовању, разумевању и узајамној подршци, што показује и активна подршка Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, на којој смо искрено захвални“, наводи се у честитки председника Вучића председнику Путину, уз жеље да настави да остварује планове за будућност Русије, обезбеђујући јој сигуран пут напретка.
 
Амбасадор Боцан-Харченко је захвалио на писму и навео да ће Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, бити достојанствено обележен, као и то да Амбасада Руске Федерације, у сарадњи са Владом Републике Србије и градским властима у Београду, припрема низ манифестација, у складу са околностима.
 
Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали о билатералним односима Србије и Русије и изразили наду да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.
 
Двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, посебно о Косову и Метохији.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
7. мај 2020.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.