Састанак са амбасадором Руске Федерације

Саопштења

06.06.2022. - 13:22

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, који га је обавестио о разлозима отказивања посете министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Амбасадор Боцан-Харченко рекао је да је министар Лавров онемогућен да дође, јер авион руске владе није добио неопходне дозволе за прелет на рути до Београда, уручивши председнику Вучићу одговарајуће документе. Такође је изразио захвалност српским властима на помоћи у припреми посете.
 
Председник Вучић је изразио незадовољство због околности које су спречиле долазак шефа руске дипломатије Лаврова. Он је рекао да ће Србија, упркос свему, чувати независност и самосталност у политичком одлучивању, наставити европски пут уз неговање традиционалних пријатељских и партнерских односа са земљама на свим континентима и очување војне неутралности.
 
На састанку је речено да се очекује да ускоро дође до састанка шефова српске и руске дипломатије Николе Селаковића и Сергеја Лаврова.
 
Председник Вучић је рекао да се нада да ће се ускоро вратити време мира и сарадње, те да ће дијалог и разговор постати једино средство комуникације у савременом свету.
 
Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о бројним темама из билатералних односа Србије и Русије, констатујући неопходност детаљнијих разговора на свим нивоима.
 
Председник Вучић је рекао да ће током дана српској јавности да објасни детаље везане за посету министра Лаврова.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
06. јун 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).