Састанак са амбасадором Руске Федерације

Саопштења

02.11.2023. - 11:29

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, којег је упознао са током недавних разговора у Бриселу и, с тим у вези, детаљније га информисао о тешкој ситуацији на Косову и Метохији.  

Председник Вучић је, овом приликом, нагласио да Србија остаје привржена очувању мира и стабилности, док власт у Приштини наставља свакодневни прогон српског становништва, посебно на северу Косова и Метохије, који води ка етничком чишћењу српског народа. Председник Вучић је поновио да за Србију није прихватљиво било какво признање једнострано проглашене независности Косова, јер је чврсто посвећена поштовању међународног права и очувању националних и државних интереса.
 
Саговорници су се сагласили да је од суштинске важности да буде формирана Заједнице српских општина, што Приштина упорно избегава. Председник Вучић је захвалио на доследној подршци коју Руска Федерација пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, како у Уједињеним нацијама, тако и другим међународним форумима.
 
Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су констатовали да се српско-руски односи успешно развијају, уз наду да ће се свеобухватна сарадња наставити у будућности.
 
Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и глобалним темама.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
02. новембар 2023. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).