01.02.2019

Састанак са амбасадором Руске Федерације

Председник Републике Србије Александар Вучић и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин са задовољством су, на данашњем састанку, оценили да је посета председника Владимира Путина била веома успешна и од великог значаја за даљи развој политичког дијалога и економске сарадње двеју земаља. Они су размотрили резултате посете, која је, како је рекао амбасадор Чепурин, „оставила траг у заједничкој историји“, као и конкретне кораке за реализацију договора и споразума потписаних у Београду.

 

Председник Вучић је рекао да је посета председника Русије велика част за Србију, као и за њега лично, а њихов петнаести сусрет потврдио је постојеће међусобно поштовање и разумевање, као и традиционалне братске и пријатељске српско-руске везе.                    

Амбасадор Чепурин је захвалио председнику Вучићу на топлом гостопримству, због које је, како је рекао, „посета председника Путина имала душу“. Он је истакао висок ниво билатералних односа Србије и Русије и рекао да су показане жеља и намера Москве да ради на даљем продубљивању сарадње двеју земаља. 

Двојица саговорника су разговарали о регионалној ситуацији, посебно о стању дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић је рекао да ће Србија увек бити опредељена за мир и стабилност и тако и деловати у будућности, али да садашњи застој у дијалогу може да буде превазиђен само када Приштина укине неразумне и штетне таксе на српску робу. 

Председник Вучић и амбасадор Чепурин су разговарали и о сарадњи у области енергетике и обезбеђивању стабилног снабдевања Србије гасом. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

01. фебруар 2019. године