08.02.2018

Састанак са амбасадором САД

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором САД Кајлом Скотом са којим је разговарао о билатералној сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије.

Амбасадор Скот уручио је председнику Вучићу честитку председника САД Доналда Трампа поводом Дана државности, у којој се каже:

„У име народа Америке, молим Вас да примите честитке поводом Дана државности.

Србија је дуго била значајан партнер Сједињених Америчких Држава. Ове године обележавамо стогодишњицу од када је председник Вудро Вилсон подигао заставу Србије на Белој кући, што је добра прилика да се присетимо наших дугогодишњих и плодоносних билатералних односа.

Наставимо да заједнички радимо на јачању регионалне стабилности и продубљивању наших односа у циљу заједничког напретка“, наводи се у честитки.

Тема разговора била је и предстојећа посета Загребу, а председник Вучић изразио је наду да ће се односи на Западном Балкану развијати у правцу мира, стабилности и сарадње и да је за то неопходно да све земље региона дају свој допринос.

Амбасадор Скот оценио је да је нова Стартегија ЕУ, представљена у Стразбуру пре два дана, важан сигнал за европску будућност Србије. Председник Вучић истакао је да је пред Србијом најтежи задатак, али да је очекивао такав предлог.

Двојица саговорника су нагласила значај наставка дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, као и примене Бриселског споразума.

Амбасадор Скот је поздравио позив председника Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији и пренео да САД охрабрују све стране да садржајно размишљају и раде на свеобухватном решењу за односе Београда и Приштине. Он је нагласио да САД желе да чују обе стране, да буду креативне и да помогну у проналажењу решења.

Председник Вучић и амбасадор Скот су разговарали о америчкој подршци реформским напорима и даљем јачању економске и војне сарадње двеју земаља.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Бeоград, 8. фебруар 2017. године