Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

04.12.2018. - 12:41

Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кајла Скота, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, замоливши да САД искористе свој политички утицај и упозоре Приштину да својим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

"Истрајавање Приштине на таксама на робу из Централне Србије и, још више, на формирању војске тзв. Косова изазива велику забринутост Србије за будућност српског народа на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Амбасадор Скот је нагласио да се таксама крше одредбе ЦЕФТА и угрожава будућност региона. Он је подсетио да је амерички државни секретар Помпео позвао власти у Приштини да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Амбасадор Скот је поновио да САД подржавају напоре Београда да нормализује односе са Приштином и да су спремне да помогну у постизању одрживог решења, које би омогућило стабилност, захваливши уједно на уздржаном реаговању Србије на последње догађаје.

Председник Вучић је подсетио на одредбе Бриселског споразума и Резолуције 1244, као и на одредбе ЦЕФТА, нагласивши да Србија није прекршила ниједну од њих. "Србија убрзано економски напредује и зато је искрено за мир и стабилност", рекао је председник Вучић и додао да је потребно да Приштина укине таксе, како би се, уз посредство Европске уније, наставио Бриселски дијалог и тражење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 4. децембар 2018. године