Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

Саопштења

12.04.2023. - 14:39

Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о безбедносној ситуацији и положају Срба на Косову и Метохији, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и билатералним питањима. 

Председник Вучић је поручио да ситуација за Србе који живе на Косову и Метохији постаје све тежа, да су изложени готово свакодневним нападима, хапшењима и другим притисцима и указао на све веће незадовољство народа како због једностраних и нелегалних потеза привремених органа самоуправе у Приштини тако и због одсуства адекватне реакције међународне заједнице.
 
Председник Вучић је нагласио да ће Република Србија, као и до сада, наставити да одговорном политиком и дијалогом решава сва отворена питања у циљу бољег живота грађана и додао да очекује подршку САД у свим напорима усмереним на очување мира и стабилности у региону и постизање и имплементацију одрживих договора са Приштином, што се првенствено односи на формирање Заједнице српских општина.
 
Амбасадор Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити да се залажу за дијалог који ће донети конкретне резултате и поновио подршку САД европским интеграцијама и развоју Србије и региона.
 
Саговорници су се сагласили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и додали да економски просперитет и повезивање могу да буду од огромне помоћи у отклањању политичких проблема.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 
 
Београд,
12. април 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).