23.05.2018

Састанак са чланом Одбора за европске послове немачког Бундестага

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас Мануела Сарацина, члана Одбора за европске послове немачког Бундестага из редова Зелених, са којим је разговарао о сарадњи Србије и Немачке, ситуацији у региону и европским интеграцијама.

 

Председник Вучић је изразио задовољство напретком сарадње двеју земаља, посебно у области економије, истакавши да пораст немачких инвестиција, као и број немачких компанија које у Србији запошљавају око 45.000 радника, сведоче да предузете реформе дају резултате и уливају поверење инвеститорима. Он је истакао да Србија има још много да уради да би постала уређена и одговорна држава и, као таква, пуноправна чланица Европске уније. 

Двојица саговорника су издвојили неопходност јачања владавине права кроз реформе правосудног система. Председник Вучић је нагласио да ће Србија у тој области сарађивати са Венецијанском комисијом и применити препоруке тог тела. Сарацин је истакао важну улогу медија и цивилног сектора у спровођењу реформи у Србији. Председник Вучић је, с тим у вези, најавио да ће се Србија у припреми медијске стратегије ослонити и на помоћ ОЕБС. Он је додао да очекује да и цивилни сектор да свој конструктивни допринос спровођењу реформи. 

Посланик Бундестага Сарацин је рекао да је Немачка спремна да помогне реформе у Србији, као и одржавање мира и стабилности у региону. 

Председник Вучић је истакао да Србија и он лично веома цене помоћ канцеларке Меркел регионалној стабилности и сарадњи, посебно кроз Берлински процес, који је иницирала 2014. године. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд,

23. мај 2018.