07.05.2019. - 13:23

Састанак са делегацијом кинеске компаније Шинју (Xingyu)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом кинеске компаније Шинју (Xingyu), поводом потписивања Меморандума о разумевању између ове компаније, Града Ниша и Министарства привреде Републике Србије.

Представници компаније Шинју, једног од водећих произвођача расвете за аутомобилску индустрију у Кини, исказали су заинтересованост за отварање фабрике у Србији, која би снадбевала клијенте из Европе. Чланови делегације кинеске компаније су истакли да би реализација прве фазе овог пројекта требало да почне 2020. године у Нишу, на површини од око 14 хектара. Укупно улагање би износило око 50 милиона евра, а планирано је запошљавање 1000 радника, с могућношћу повећања броја радних места у зависности од потражње клијената на европском тржишту, међу којима су BMW, VW, AUDI, RENAULT, OPEL.

Фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић је истакао да одлука кинеске компаније Шинју да улаже у Србију представља још једну потврду да Кина у нашој земљи види поузданог партнера.

«Кинези у Србију улажу највише од свих земаља Југоисточне Европе, пре свега у своје фабрике, од Железаре, Линглонга, Зиђина и других», нагласио је председник Вучић, истакавши да су то инвестиције вредне више милијарди евра.

Компанија Шинју тренутно има производњу само у Кини, те би отварање фабрике у Србији био први производни погон ове компаније ван граница Кине.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
7. мај 2019. године