Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Саопштења

18.03.2022. - 12:37

Састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн, са којима је разговарао о актуелним макроекономским очекивањима и кретањима у регионалном и међународном окружењу, као и о резултатима друге ревизије текућег саветодавног аранжмана Србије са ММФ-ом.

Председник је истакао да главни циљ наше земље остаје очување макроекономске стабилности, будући да је Србија дугогодишњом одговорном монетарном и фискалном политиком стекла репутацију фискално стабилне државе.
 
„Србија ће настојати да одржава стопу јавног дуга испод 60 одсто БДП-а како би се наставила тенденција економског раста упркос актуелним кретањима“, нагласио је председник Вучић и додао да ће се додатни напори уложити како би Србија испунила предвиђене пројекције стопе раста.
 
У том смислу, један од главних циљева Србије остаје улагање у велике инфраструктурне пројекте и интензивирање рада на привлачењу директних страних инвестиција. Председник је захвалио представницима ММФ-а и шефу Мисије Мартејну на стручној и саветодавној подршци на коју Србија и даље рачуна, а која је у нашој земљи од посебног значаја имајући у виду настојања државе да унапреди општу инвестициону климу, као и да очува поверење међу инвеститорима.
 
Говорећи о резултатима спровођења договореног економског програма који је ММФ подржао саветодавним, нефинансијским Инструментом за координацију политике, представници ММФ-а су поздравили чињеницу да је Србија испунила све реформске циљеве који су били уговорени, оценивши да у Србији постоји добар систем управљања у кризним ситуацијама, што ће свакако укључити у своје пројекције за Србију и у контексту кризе узроковане актуелним кретањима.
 „Србија је, након кризе изазване пандемијом КОВИД-19, спремно дочекала и актуелне изазове и у смислу очувања курса динара без већих осцилација, уз велике девизне резерве о којима је држава одговорно водила рачуна током претходних година“, истакао је председник Вучић и додао да се разматрају додатне мере фискалне и трговинске политике у циљу ублажавања раста цена и држања инфлаторне стопе под контролом.
 
Представници ММФ-а су посебно поздравили посевећност Србије реформама у јавним предузећима, улагањима у инфраструктуру, животну средину и капиталне пројекте, што ће дугорочно допринети стабилном финансијском расту у наредном периоду.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
18. март 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).