Састанак са делегацијом Светске банке

Саопштења

15.04.2022. - 13:03

Састанак са делегацијом Светске банке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Светске банке, коју је предводила регионална директорка за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линда Ван Гелдер.

Током сусрета, председник Вучић и представници Светске банке разговарали су о оквирима државне сарадње са Светском банком у наредних пет година, зајму за пројекат развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја, програму Европске уније „Зелени раст“, са посебним освртом на развој енергетског сектора у Републици Србији.
 
Честитајући председнику Вучићу победу остварену на недавно одржаним изборима, регионална директорка Светске банке Ван Гелдер похвалила је значајан опоравак Србије након кризе изазване пандемијом, истакавши да наша земља бележи високу стопу раста бруто друштвеног производа од 7,5% у 2021. години.
 
„Захваљујући успешној сарадњи са најзначајнијим светским финансијским институцијама, успели смо да обезбедимо и додатних 380 милиона долара од Развојне банке Немачке и Француске за пројекте у Србији“, рекао је председник Вучић додајући да је за наредних пет година договорена и реализација оквирног плана у висини од једне милијарде долара. План обухвата пројекте развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја, енергетске ефикасности, модернизације здравственог, железничког и рударског сектора, као и зајам за развојну политику зеленог раста. 
 
Председник Вучић je истакао да очекује подршку Светске банке за унапређење енергетског сектора Србије кроз пројекат Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији (SURCE), чији је циљ повећање енергетске ефисканости у појединачним домаћинствима у целој земљи.
 
Председник Вучић је изразио задовољство сарадњом са представницима Светске банке и њиховим доприносом развоју српске економије, истакавши да су позитивне оцене најкредибилнијих светских финансијских институција најбољи показатељ напретка, који је Србија остварила у области економије.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
15. април 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).