Састанак са директором Центра “Симон Визентал”

Саопштења

14.09.2022. - 13:56

Састанак са директором Центра “Симон Визентал”

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са директором Центра “Симон Визентал” Ефраимом Зурофом, са којим је разговарао о конкретним иницијативама у циљу очувања сећања на жртве нацистичког режима, као и о пројекту подизања меморијалног комплекса на Старом сајмишту, који би био посвећен жртвама нацистичког режима по угледу на Јад Вашем у Јерусалиму. 

Председник је захвалио господину Зурофу на доследној и неуморној борби и преданом раду на расветљавању злочина почињених у Другом светском рату, као и на томе што се са огромном посвећеношћу и даље бори за јасну осуду усташких злочина. Председник Вучић је нагласио да се том борбом даје немерљив допринос правди коју жртве заслужују, али и спречавају опасне појаве историјског ревизионизма које су све видљивије.
 
„Углед Ваше институције и Вас лично доприноси озбиљнијем сагледавању историјских чињеница и опрезнијем наступу оних који непрестано раде на умањивању, чак и негирању страдања српског народа“, истакао је председник Вучић и додао да саосећање које делимо уједно представља и подсетник да никада не заборавимо шта се заиста догађало током Другог светског рата.
 
„Захвалио сам господину Зурофу и на снажној аргументованој реакцији након забране да посетим спомен-комплекс у Јасеновцу, којом је подржао моје право да то урадим, како са људске, тако и са државничке стране“, поручио је председник и додао да су непризнавање злочина и њихово оспоравање неприхватљиви у сваком цивилизованом друштву.
 
Председник је истакао да је Србија, као и увек, одлучна у борби против антисемитизма, што је до сада у више наврата показала на конкретан начин, не само тиме што је била прва земља која је донела Закон о реституцији, односно поврату имовине јеврејским породицама, већ и покретањем низа иницијатива и пројеката у циљу очувања свеобухватног сећања на жртве нацизма.
 
„Србија је усвојила закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ ради испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина“, подсетио је председник и додао да наша земља наставља да чини све како би свака жртва остала упамћена.
 
Саговорници су се сагласили да наше традиционално историјско савезништво представља и вечиту спону у сећању на злочине који су почињени против српског и јеврејског народа, те да ће се у том смислу постојећа сарадња продубити и проширити и на бројне друге пројекте и иницијативе.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
14. септембар 2022. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).