Састанак са диригентом Зубином Мехтом

Саопштења

21.06.2023. - 11:39

Састанак са диригентом Зубином Мехтом

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са једним од највећих светских диригената Зубином Мехтом, са којим је разговарао о његовој регионалној турнеји у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, као и о изградњи нове концертне дворане Београдске филхармоније у Београду.

Председник Вучић је захвалио маестру Мехти на величанственом концерту који је одржао у Великој дворани Коларчеве задужбине, чиме је на импресиван и незабораван начин обележен велики јубилеј – стогодишњица Београдске филхармоније. Председник је посебно напоменуо да овај наступ има и симболичко значење у смислу културног повезивања региона, будући да је управо концерт у Београду отворио турнеју у оквиру „Отвореног Балкана“, током које ће Зубин Мехта са нашом Филхармонијом одржати концерте и у Тирани и Скопљу.
 
„Искрени пријатељ наше земље, маестро Мехта никада није заборавио Београд у који се увек враћа са најлепшим и узвишеним поклонима – концертима за памћење и врхунским уметничким наступом који сваки пут фасцинира домаћу публику и због којих наш Београд постаје центар уметничког света“, истакао је председник и додао да посебно цени огроман допринос Зубина Мехте Филхармонији, чији је развој пратио још од свог првог наступа у Београду пре шест и по деценија.
 
„Моје пријатељство са вашим главним градом и Филхармонијом, којима се увек враћам, одавно превазилази оквире музике“, нагласио је маестро Мехта и додао да је користио сваку прилику да подсети да је Филхармонија, као један од најбољих европских оркестара, одавно заслужила нову концертну дворану, која би постала и један од симбола Београда.
 
Архитектонско идејно решење студија Аманде Левит из Лондона предвиђа да ова дворана, са укупном површином здања које ће се простирати на 57.911 квадрата, уједно буде и највећа културна инвестиција у региону у последњим деценијама. Зубин Мехта је за овај пројекат рекао да је амбициозан и естетски предиван и предложио да се главна дворана назове управо по Ивану Тасовцу који је оставио упечатљив и неизбрисив траг у историји Филхармоније и чија је визија била да овај објекат буде и симбол изградње светлије и одрживије будућности града.
 
Са четири просторије за извођење, одржавање проба и креативни рад, укључујући симфонијску концертну салу са 1.600 места, дворана ће бити не само нови дом Београдске филхармоније, већ и прва те врсте на Балкану, као међународно призната платформа за музичко извођење светске класе која ће допринети друштвеном, економском и еколошком развоју Србије.
 
Захваливши још једном уваженом госту на спектакуларном концерту, председник Вучић је поновио да ће Београд и Србија увек бити друга кућа великог Зубина Мехте.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕУЗМЕТЕ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,

21. јун 2023. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).