trenta_velika.jpg

22.10.2018. - 14:44

Састанак са министарком одбране Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министарком одбране Републике Италије Елизабетом Трентом, која је први члан нове италијанске Владе, предвођене Лигом Север и Покретом пет звездица, која посећује Београд.

Председник Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и интерес за развој сарадње двеју земаља у свим областима. Он је истакао да је за српску економију важно да привуче инвестиције италијанских малих и средњих предузећа, али и усвоји њихова искуства у раду.

Председник Вучић је, говорећи о регионалној ситуацији, изразио велику забринутост због корака које Приштина предузима за формирање тзв. косовске војске, упозоривши да би Србија, евентуалним уласком те војске на север Косова и Метохије, била сатерана у ћошак. Он је посебно указао на то да ниједан међународноправни документ не предвиђа формирање тзв. косовске војске и изразио очекивање да ће Италија разумети да би такви неодговорни потези могли да угрозе мир и стабилност и доведу до трагичних последица.

Двоје саговорника су се, с тим у вези, сагласили да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине.

Министарка Трента је истакла да ће КФОР, којим командује италијански генерал, наставити да игра важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на КиМ. Она је рекла да Италија поштује војну неутралност Србије, али и да цени опредељење наше земље за сарадњу са НАТО, а посебно учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света. Министарка Трента је нагласила да Италија сматра да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану.

Председник Вучић и министарка Трента су истакли да ће следеће године две земље обележити два важна јубилеја: 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства, што ће бити прилика за потврду пријатељства и сарадње Србије и Италије.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

22. октобар 2018.