20.11.2018

Састанак са министром иностраних послова Краљевине Данске

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас министра иностраних послова Краљевине Данске Андерса Самуелсона, првог шефа данске дипломатије који посећује нашу земљу после дугог низа година.

 

Председник Вучић је министру Самуелсону рекао да га радује интерес Данске за интензивирање политичког дијалога са Србијом, јер Србија може много да научи од Данске у области економије и владавине права. Он је захвалио на подршци нашим тежњама за чланством у Европској унији, изразивши наду да ће се напредак на европском путу одразити и кроз веће поверење данских инвеститора за улагање у српску економију, имајући у виду и одличне резултате економских реформи и других мера. Председник Вучић је такође захвалио на финансијској помоћи Данске за реализацију Регионалног стамбеног програма за избеглице и других програма намењених избеглицама у Србији.

Министар Самуелсон је рекао да Данска цени дугогодишње дипломатске односе са Србијом и да сматра да је неопходно да две земље продубе сарадњу у обостраном интересу. Он је поновио подршку Данске европском путу Србије, као и целог региона Западног Балкана. 

Рaзговарајући са министром Самуелсоном о регионалној ситуацији, председник Вучић је истакао потребу дијалога са Приштином ради постизања праведног и одрживог компромиса, као услову мира и стабилности на Западном Балкану, али и нагласио да дијалог може да буде настављен тек кад Приштина укине одлуку о увођењу додатних такси на робу из Србије, којом крши споразум ЦЕФТА. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд, 20. новембар 2018. године