tan2019-2-21_10395048_0.jpg

Саопштења

21.02.2019. - 17:18

Састанак са министром иностраних послова Републике Бурунди

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром иностраних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром, коме је изразио велику захвалност за одлуку те земље да прошле године повуче признање једнострано проглашене независности Косова, као и на томе што у међународним организацијама гласа у корист очувања територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Министар Нибижира је пренео поздраве и поруку председника Курунзизе да је одлука о подршци пријатељској Србији, у виду повлачења признања једнострано проглашене независности Косова, дубоко промишљена и непромењива, јер се заснива на поштовању принципа међународног права, због којих Бурунди никад неће прихватити било какав облик сецесије и увек ће се борити за поштовање територијалног интегритета и суверенитета.

Председник Вучић је изразио наду да ће и председник Курунзиза ускоро посетити Србију, како би у будућности заједно радили на подстицању међудржавних односа, следећи и пријатељске везе из периода некадашње СФРЈ. Србија ће ускоро у главном граду Бурундија отворити дипломатску канцеларију, потврђено је на састанку.

Саговорници су током сусрета изразили очекивање да међудржавна уговорна регулатива у што скорије време буде употпуњена, како би Србија и Бурунди имали и правну основу за успостављање јаче сарадње.

Председник Вучић и министар Нибижира су се сагласили да постоје бројне могућности за развој сарадње у областима инфраструктуре, технолошког развоја, трговине, као и у образовању, здравству, култури и спорту.

Министар Нибижира је рекао да сарадња са Србијом може да се  успоставља и кроз Национални план за развој Бурундија, који је свеобухватан и пружа много могућности за инвеститоре, те је позвао и улагаче из наше земље да их користе.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

21. фебруар 2019. године

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.