Састанак са министром одбране Републике Италије

Саопштења

29.03.2022. - 13:18

Састанак са министром одбране Републике Италије

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европској перспективи Србије, као и актуелној међународној кризи.

Председник Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима. Он је истовремено захвалио Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије. „Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијима, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији“, истакао је председник Вучић. Он је додао да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље. „Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо“, рекао је председник Вучић.
 
Поводом актуелне међународне кризе, председник Вучић је истакао да се Србија залаже за мир и да поштује норме међународног права и начело територијалног интегритета Украјине.
 
Министар одбране Италије Лоренцо Гверини пренео је поздраве премијера Драгија и целе италијанске Владе. Он је указао на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри. Министар Гверини је истакао одличну сарадњу у мисијама Европске уније, као и учешће припадника Војске Србије у италијанском контигенту у Либану и додао да Италија у октобру ове године поново преузима команду над мисијом КФОР, која пружа важан допринос стабилности. „Ми смо свесни да тренутна криза на међународном нивоу представља ризик по безбедност, као и да ће се последице кризе осетити у свим областима, а посебно у енергетском сектору“, нагласио је италијански званичник осврнувши се на актуелну ситуацију у Украјини.
 
Министар Гверини је поновио да Италија цени улогу Србије у успостављању стабилности у региону и пружа подршку европском путу Србије додавши да је интеграција земаља Западног Балкана од суштинског значаја како за очување мира, тако и за напредак и економски раст целог региона.
 
Двојица званичника су се сагласили да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада, чим то буду дозволиле међународне околности, представљало додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа и продубљивању стратешког партнерства.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
29. март 2022. године
 
 
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).