1.4.jpg

03.04.2018. - 15:37

Састанак са министром спољних послова Републике Бурунди

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова и међународне сарадње Републике Бурунди Алена Емеа Њамитвеа, коме је изразио велику захвалност за одлуку те земље да повуче признање једнострано проглашене независности Косова.

Председник Вучић је, тим поводом, захвалност изразио и у свом писму за  председника Бурундија Пјера Курунзизу, које је уручио министру Њамитвеу. Председник Вучић је председника Курунзизу позвао да посети Србију и да у будућности заједно раде на подстицању међудржавних односа.

Министар Њамитве је пренео поздраве председника Курунзизе и нагласио да је управо од њега потекла јасна инструкција о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова, пошто су пажљиво размотрене све околности, између осталог и релевантни међународни акти, попут Резолуције Савета безбедности УН, као и пријатељски односи Београда и Буџумбуре из периода некадашње СФРЈ. Министар Њамитве је поновио подршку Бурундија територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Двојица саговорника су сагласна да постоје бројне могућности за развој сарадње у областима трговине, одбране и безбедности, рударства и јавних финансија, као и у образовању, култури и спорту. Изражено је очекивање да ће у што скорије време бити усаглашено осам предложених међудржавних споразума, који би били темељи за интензивније контакте и јаче везе између Србије и Бурундија. Србија ће ускоро у главном граду Буџумбури отворити дипломатску канцеларију, најавио је председник Вучић.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 03. април 2018. године