Састанак са министром спољних послова Републике Грчке

Саопштења

05.04.2021. - 16:17

Састанак са министром спољних послова Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Грчке Никосом Дендијасом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи, ситуацији везаној за пандемију ковид-19, као и о другим регионалним питањима од значаја за обе стране.

Председник Вучић је изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, који су достигли највиши ниво и који имају карактер стратешког партнерства.
 
„Уверен сам да ће данашња посета дати снажан допринос континуитету политичког дијалога Србије и Грчке и даљем јачању сарадње у свим сегментима, као и бољем и конкретнијем идентификовању тема које су од заједничког интереса за наше братске народе“, казао је председник Вучић и додао да се Србија озбиљно и посвећено припрема за одржавање Четвртог састанка Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који треба да се одржи у Београду чим епидемиолошки услови то дозволе.
 
Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је изразио велико задовољство што Грчка остаје један од највећих инвеститора у нашу привреду са око 2,2 милијарде евра инвестиција у различитим областима.
 
Председник Вучић је захвалио Грчкој и на континуираној подршци Србији у процесу европских интеграција, као и на интензивном ангажовању унутар саме Уније у циљу спровођења активније политике проширења.
 
„Сматрамо да што скорија интеграција свих земаља Југоисточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона“, рекао је министар Дендијас и нагласио да ће Грчка наставити да интензивно подржава европски пут Србије.
 
Председник Вучић је истакао да Србија високо цени принципијелну и познату Грчку позицију по овом питању, као и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграције Србије, као и осталих земаља из региона.
 
У разговору о наставку дијалога између Београда и Приштине, председник је нагласио да је постизање компромисног решења једини начин да се у региону дође до трајног мира и стабилности.
 
Говорећи о актуелним питањима у региону, председник Вучић је истакао да је  Србија заинтересована за развијање добросуседских односа у региону као главног предуслова за стабилност и економски напредак.
 
У том смислу, саговорници су се сагласили да је и у борби против пандемије ковид-19 сарадња међу земљама региона од највеће важности, јер је болест са којом се суочава читав свет донела и нека од највећих изазова у свим сферама живота.
 
Председник Вучић и министар Дендијас су констатовали да Србија и Грчка улажу велике напоре у борби против пандемије вируса корона, те су изразили очекивање да ће ускоро доћи до стабилизације епидемиолошке ситуације, како у региону, тако и у читавом свету.
 
Министар Дендијас је честитао Србији на изразито успешном процесу имунизације становништва и додао да очекује да ће се успешном вакцинацијом створити услови да се, уз поштовање епидемиолошких мера,  омогући путовање српских туриста у предстојећој туристичкој сезони. 
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
5. април 2021. године
 

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.