Састанак са министром спољних послова Републике Словеније

Саопштења

03.12.2019. - 09:52

Састанак са министром спољних послова Републике Словеније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Републике Словеније Миром Цераром са којим је разговарао о интензивирању свеукупне билатералне сарадње, посебно у области економије, као и о регионилним односима и процесу евроинтеграција Србије.

Председник Вучић је истакао да је продубљивање политичког дијалога од изузетног значаја за јачање билатералне сарадње двеју земаља. О томе  сведочи и Заједничка седница влада Србије и Словеније, која ће бити одржана средином децембра у Србији, као и предстојећа посета председника Владе Словеније Марјана Шареца.
 
Двојица саговорника су констатовали да су обе земље искрено заинтересоване за очување стабилности Западног Балкана, његову европску перспективу, као и за наставак дијалога на свим нивоима. „Поздрављамо активан ангажман Словеније у региону Западног Балкана кроз њено учешће у Берлинском процесу, као и наставак неформалних сусрета званичника у оквиру Брдо-Бриони процеса“, истакао је председник Вучић изразивши очекивање да се Берлински процес убудуће поново усредсреди на повезивање, нарочито инфраструктурно, као и на економску сарадњу.
 
Председник Вучић је нагласио да је Словенија посебно важан економски партнер Србије, са којим постоје стабилни привредни токови, повезаност тржишта и све успешнија инвестициона сарадња. Он је додао да је Србија спремна за даље развијање економских односа, уз оцену да постоји значајан простор за интензивирање сарадње у области пољопривреде, туризма, инфраструктурног повезивања, саобраћаја, енергетике, заштите животне средине, развоја малих и средњих предузећа.
 
Током сусрета са министром Цераром, председник Вучић је још једном нагласио да се од почетка дијалога Београда и Приштине суочавамо са великим и озбиљним проблемима у спровођењу постигнутих договора због опструкције од стране Приштине. Упркос оваквом понашању Приштине, Београд остаје суштински и чврсто опредељен да сва отворена питања решава кроз дијалог, у интересу помирења и стабилизације прилика у региону.
 
ВИДЕО И ФОТО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
Београд,
3. децембар 2019.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.