Састанак са министром унутрашњих послова, државним секретаром Министарства правде, Републичким јавним тужиоцем и Тужиоцем за ратне злочине

Саопштења

14.10.2021. - 10:08

Састанак са министром унутрашњих послова, државним секретаром Министарства правде, Републичким јавним тужиоцем и Тужиоцем за ратне злочине

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром унутрашњих послова Александром Вулином, државним секретаром Министарства правде Бојаном Шћепановић, Републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац и Тужиоцем за ратне злочине Снежаном Станојковић о међународној сарадњи, а нарочито о унапређењу постојеће сарадње са надлежним органима Босне и Херцеговине у процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама наших земаља, у складу са одредбама споразума о регионалној сарадњи између Републике Србије и Босне и Херцеговине, Уговору о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, као и о Закону о пружању међународне правне помоћи у кривичним стварима базираном на конвенцији Савета Европе о овој врсти међународно-правне сарадње из 1959. године.

У складу са наведеним, Републички јавни тужилац и тужилац за ратне злочине су обавестили учеснике састанка да је Тужилаштво за ратне злочине 13. октобра ове године подигло оптужницу против Едина Врања због кривичног дела које му се ставља на терет из области дела против човечности и других добара заштићених међународним правом, те да је, имајући у виду до сада остварену сарадњу са надлежним органима Босне и Херцеговине и потребу да се иста унапреди, тужилаштво за ратне злочине поднело предлог Вишем суду у Београду да се даље поступање по оптужници уступи специјализованим органима за процесуирање ратних злочина Босне и Херцеговине.
 
Један од закључака састанка је и неопходност оснаживања регионалне сарадње генералних јавних тужилаштава у оквиру које ће и специјализовани делови тужилачког система остварити успешну сарадњу. У том смислу ће се у петак 15. октобра ове године у Београду одржати састанак између Републичког јавног тужиоца и Тужиоца за ратне злочине са Главним тужиоцем тужилаштва Босне и Херцеговине Горданом Тадић, како би се постигао договор о предузимању корака ради организовања регионалне тужилачке конференције у скоријем периоду.
 
  
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
14. октобар 2021. године
 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).