patrijarsi_velika.jpg

19.10.2018. - 11:03

Састанак са Његовим блаженством патријархом антиохијским и свега Истока Г. Јованом Х и Његовом светошћу патријархом српским Г. Иринејом

Председник Републике Александар Вучић састао се данас са Његовим блаженством патријархом антиохијским и свега Истока Г. Јованом Х и Његовом светошћу патријархом српским Г. Иринејом.

У срдачном и пријатељском разговору поглавар древне православне цркве на Блиском истоку упознао је председника Вучића са искушењима кроз која је током ратних година пролазио православни народ Сирије и нагласио историјску блискост и повезаност Антиохијске и српске патријаршије, као и задовољство вишедневном посетом Србији.

Патријарх Јован Х се нарочито захвалио председнику Вучићу на личном ангажовању и посвећености коју је доскора као председник Владе, а одскоро као председник Републике, пружао и пружа СПЦ.

Фото Танјуг

Председник Вучић је изразио наду да ће народ Сирије у будућем периоду осетити благодети мира и слободе, те да ће ратне патње и страдања остати у прошлости. Посебна тема разговора председника са двојицом патријараха био је тежак положај српског народа на Косову и Метохији.

Председник је упознао Његово блаженство са позитивним резултатима реформи које се спроводе у Србији и истакао значај јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, који ће бити обележен током 2019. године, а којом приликом ће Храм Светог Саве, са окончаним радовима на другој фази мозаика, засијати новим сјајем.

Сусрету председника и двојице патријараха присуствовали су Високопреосвећени митрополити Акре г. Василије, Њујорка и Северне Америке г. Јосиф, митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Преосвећени епископи бачки г. Иринеј, шумадијски г. Јован.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

19. октобар 2018. године