Састанак са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС

Саопштења

21.01.2021. - 11:59

Састанак са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС-а Јаном Братуом, који је председнику представио приоритетне области сарадње у предстојећем периоду. 

Председник Вучић је честитао амбасадору Братуу на именовању на одговорну функцију шефа Мисије ОЕБС-а у нашој земљи и изразио наду да ће Србија и ОЕБС сарађивати у процесу демократизације и одржању мира и стабилности у региону, што су главни циљеви Србије.
 
Председник је нагласио да Република Србија подржава рад Мисије, са којом смо од њеног успостављања имали одличну сарадњу, базирану на међусобном разумевању и партнерском односу. Управо због тога,  Србија се већ дуги низ година у самом ОЕБС-у истиче као узор за успешну сарадњу земље домаћина и Мисије на терену.
 
 „Посебно ценимо подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујући експертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације, као и управљања и реформе сектора безбедности“, истакао је председник Вучић и нагласио да Србија подржава даље активности Мисије уз очекивање да ће оне и у будућности бити планиране заједно са надлежним ресорима и усклађиване са напретком и стварним потребама земље на њеном реформском путу.
 
 „Србија је спремна да интензивира сарадњу њених институција са Мисијом ОЕБС-а, како би се заједнички и кроз стратешки приступ дефинисали дугорочни циљеви и приоритети, који би омогућили усмеравање капацитета Мисије на стварне потребе земље“, рекао је председник Вучић и додао да је Мисија, на захтев највиших државних званичника, била укључена у процес развоја нове Медијске стратегије, као и да је учествовала у изради предлога амандмана на Устав у областима које се односе на независност судства.
 
Амбасадор Брату је захвалио председнику Вучићу на честиткама поводом именовања на нову дужности и истакао да ће током свог мандата инсистирати на пријатељском и партнерском односу који жели да одржи у даљој сарадњи са властима у Србији, при чему ће посебну пажњу посветити наставку конструктивне сарадње, засноване на међусобном поверењу у циљу спровођења реформи у областима од приоритета.
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
 
Београд,
21. јануар 2021. године
 
 
 

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.