Састанак са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију

Саопштења

26.04.2022. - 18:02

Састанак са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид, са којом је разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, као и о другим актуелним геополитичким питањима. 

Саговорници су разговарали и о односу Србије према ситуацији у Украјини, али и о диверзификацији енергетских извора у Србији и региону Западног Балкана.
 
Говорећи о регионалној сарадњи, председник Вучић је истакао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и да у том смислу унапређење добросуседске и узајамно корисне сарадње представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике наше земље.
 
Председник је посебно истакао иницијативу „Отворени Балкан“ као пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, нагласивши да је то најбољи начин за припрему регионалних држава за чланство у ЕУ, али и прилика да достигнемо европске стандарде пре учлањења.
 
Председник је поздравио присуство бројних и значајних америчких компанија које успешно послују у Србији и додао да постоји огроман потенцијал који би требало искористити, поготово имајући у виду одличне услове које Србија може да понуди потенцијалним инвеститорима. 
 
“Србија је у односу на 2010. годину сто пута увећала извоз у САД”, истакао је председник Вучић.
 
Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ како би дошло до компромисних решења.
 
„Наша страна је испунила своје обавезе, док Приштина упорно избегава да спроведе своје. Ни девет година након постизања Бриселског споразума и Плана имплементације, није покренуто оснивање Заједнице српских општина“, истакао је председник и нагласио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, јер сматра да је то једини пут да се отворена питања реше и постигне обострано прихватљив договор.
 
Помоћница државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид, истакла је да се Сједињене Државе снажно залажу да читав регион Западног Балкана уђе у Европску унију и поновила да је то један од приоритета америчке спољне политике према региону.
 
Поздрављајући иницијативу „Отворени Балкан“ и намеру Србије да стави економска питања у фокус регионалне сарадње, помоћница државног секретара САД је истакла да ова иницијатива представља и прилику за још боље промовисање инвестиционих потенцијала региона.
 
 
Београд,
26. април 2022. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).