11.06.2018

Састанак са помоћницом генералног секретара УН за мировне операције

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са помоћницом генералног секретара УН за мировне операције Бинтом Кеjтом.

Председник Вучић поздравио је добру сарадњу са УН и истакао важност УНМИК на КиМ за обезбеђивање мира и стабилности и заштите српског народа на КиМ. 

Он је изразио забринутост због све учесталијих напада Албанаца на Србе и помоћници генералног секретара предао је листу инцидената који су се догодили током маја 2018. године на територији Косова и Метохије који представљају доказ о систематском и озбиљном насиљу над Србима који живе у Покрајини. 

"Србија придаје посебну важност УНМИК на КиМ, у коју српско и друго неалбанско становништво има највише поверења", истакао је председник Вучић. 

Он је истакао да Србија придаје велики значај напорима УН на плану промоције и очувања мира и безбедности у свету и опредељења је за активно учешће у систему колективне безбедности. 

Председник Вучић је изразио задовољство због присуства све већег броја припадника српских војних и полицијских снага у мировним мисијама УН. 

Он је поздравио напоре генералног секретара УН Гутереша, посебно у области превенције сукоба, уз уверење да ће кохерентнији приступ и јачање иституционалне структуре УН обезбедити већу ефикасност у одговору на кризне ситуације. 

Помоћница генералног секретара Бинту Кејта захвалила је на учешћу српских безбедносних снага у мировним операцијама УН. 

Састанку је присуствовао и шеф УНМИК Захир Танин. 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ. 

Београд, 11. јун 2018. године