Састанак са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу

Саопштења

28.01.2022. - 15:26

Састанак са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу посланицима Тањом Фајон, Владимиром Билчиком и бившим посланицима Кнутом Флекенштајном и Едуардом Куканом, са којима је разговарао о предлозима и сугестијама у вези са процесима који се односе на предстојеће изборе у Србији, као и о потешкоћама са којима се суочавају Срби са Косова и Метохије у остваривању гласачких права.

Посредници Европског парламента су се осврнули на резултат недавно одржаног референдума и поздравили завршетак овог важног корака у реформи Устава у циљу јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије за приступање Европској унији. Рад на независности правосуђа мора да се настави. Независност правосуђа остаје један од најјачих стубова сваке модерне демократије.
 
Посредници су разговор са представницима опозиције оценили као конструктиван и упознали председника са појединим сугестијама у вези са изборним процесом, али и са предложеним изменама Закона о избору народних посланика, као и о текућем раду Привременог надзорног тела за праћење медија.
 
Председник је истакао да је од почетка показао спремност и вољу да саслуша све аргументоване предлоге и да је много тога већ урађено у циљу унапређења изборних услова, како би се на адекватан начин дошло до атмосфере поверења и одоговорности свих учесника у најозбиљнијем демократском процесу у држави какви су избори.
 
У тим смислу, председник је посебно истакао бројне и константне опструкције којима власти у Приштини, супротно свим демократским стандардима и европским вредностима, покушавају да лише Србе са Косова и Метохије да остваре своје бирачко право на априлским изборима.
 
Посредници Европског парламента истакли су важност слободног, фер и транспарентног изборног процеса. Они ће наставити да дају пун допринос у оквирима својих компетенеција и експертизе у циљу општег унапређења предизборне атмосфере у Србији, уз настојање да се благовремено дође до конкретних резултата.
 
 
ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
 
Београд,
28. јануар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).