velika.jpg

Саопштења

12.02.2019. - 12:49

Састанак са потпредседником Владе Републике Молдавије за европске интеграције

Председник Републике Србије Александар Вучић је, у разговору са потпредседником Владе Републике Молдавије задуженим за европске интеграције Јуријем Леанком, рекао да је неопходно подстаћи унапређење политичког дијалога и економске сарадње двеју земаља, јер су билатерални односи пријатељски, али не и довољно развијени.

Председник Вучић је изразио захвалност због принципијелне позиције Молдавије да не признаје једнострано проглашену независност Косова и подршке по том питању у регионалним и међународним организацијама. Он је истакао и да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Молдавије, залажући се за принцип поштовања суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава.

Председник Вучић је свог саговорника упознао и са застојем у дијалогу Београда и Приштине, изазваним увођењем такси на производе из централне Србије, што је противно ЦЕФТА споразуму, чији је потписник и Молдавија.

Председник Вучић је молдавском званичнику представио и спољну политику Србије, која подразумева намеру наше земље да постане чланица Европске уније, али уз неговање и даље унапређење традиционалног пријатељства и сарадње са Русијом, као и развој односа са осталим земљама.

Двојица саговорника су се сагласили да ниво економске сарадње не одговара могућностима и да је јачање трговинске размене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички интерес. Они су позвали привреднике двеју земаља да успоставе нове модалитете сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума, као и да учествују на привредним манифестацијама и сајмовима, који се организују у Србији и Молдавији. На састанку је, такође, констатовано да је неопходно убрзати унапређење уговорно-правне основе билатералне сарадње, посебно потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити инвестиција. Поменута је и могућност скорог успостављања Програма сарадње у области образовања, науке и иновација.

Потпредседник молдавске Владе Леанка је изразио захвалност Србији за политику поштовања суверенитета и територијалног интегритета Молдавије. Он је изразио интерес своје земље, као учеснице програма Европске уније „Источно партнерство“, чији је спољнополитички приоритет чланство у ЕУ, да користи наша искуства у евроинтеграцијама.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,

12. фебруар 2019.

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.