1_vucic_i_rogozin_sastanak.jpg

19.12.2017. - 11:23

Састанак са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Москви са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и економској сарадњи.

Председник Вучић је истакао да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Руском Федерацијом на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима. Српски председник је изразио задовољство због достигнуте динамике сусрета на високом и највишем нивоу и захвалио на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије. Он је додао да је за Србију од великог значаја да са Русијом настави редовно да размењује информације и усклађује активности у међународним организацијама по питању Косова и Метохије.

Председник Вучић је указао на то да је Русија један од стратешких економских и спољнотрговинских партнера Србије. Он је изнео податак да је укупна робна размена у 2016. години достигла 2,3 милијарде долара, додајући да ће у наредном периоду Србија усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, како би биле искоришћене погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

“Желимо да постојећу сарадњу у енергетици, пољопривреди, телекомуникацијама и другим областима унапредимо и оснажимо. Србија је заинтересована за стабилне испоруке енергената како би била омогућена енергетска безбедност земље”, закључио је председник Вучић.

Председник Вучић и потпредседник Рогозин обишли су и Фонд за преспрективна истраживања Руске Федерације, где су им представљена нова истраживачка достигнућа у војно-техничкој и социјално-економској сфери.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Москва, 19. децембар 2017.