dunavska_velika.jpg

29.06.2018. - 11:10

Састанак са председником Дунавске комисије

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Гордана Грлића Радмана, председника Дунавске комисије, која у Београду обележава седамдесетогодишњицу оснивања.

Председник Вучић је, честитајући јубилеј, истакао значај Дунавске комисије, с обзиром на то да је Дунав, после Волге, најдужа европска река, што је чини незаобилазним фактором за развој саобраћаја, трговине и других облика сарадње европских земаља кроз које протиче. У разговору је констатовано да се кроз рад Дунавске комисије испољавају бројни економски и политички интереси земаља чланица, којих има једанаест, док статус посматрача има још десет земаља. С обзиром на то да земље чланице Европске уније, као и земље кандидати за чланство чине већину у Дунавској комисији, она активно сарађује са ЕУ и учествује у европским пројектима, са намером да се конкретизује улога Дунавске комисије као координатора свих будућих пројеката инфраструктуре на Дунаву, наглашено је у разговору председника Вучића и амбасадора Грлића Радмана.

Председник Вучић је рекао да је Србија заинтересована за веће активности у оквиру Дунавске комисије, с циљем што ефикаснијег искоришћавања пловности и водног потенцијала Дунава, у сврху развоја трговинске размене и економске сарадње.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.
Београд,
29. јун 2018.