vucic_brnabic_tusk_1.jpg

Саопштења

19.12.2018. - 12:50

Састанак са председником Европског савета

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском са којим је разговарао о ситуацији у региону, противправним мерама Приштине и европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић је истакао да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином и сматра да су разговори једини начин решавања отворених питања и очувања регионалне стабилности. Међутим, како је председник нагласио, одлуке Приштине о драстичном повећању такси за 100 одсто, супротно споразуму ЦЕФТА, затим покушај отимања електроенергетског система и усвајање закона којима се омогућава трансформација тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. Војску Косова, противно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Бриселском споразуму, ставу српске заједнице на Косову и Метохији, али и сопственим правним прописима на тзв. Косову, онемогућавају даље разговоре.

"Србија је посвећена унапређењу регионалне сарадње и опредељена да доприноси том циљу. Предуслов за успешно остваривање и унапређивање регионалне сарадње је строго поштовање закључених споразума и договорених оквира сарадње од стране свих учесница у региону. Једини начин да се створе услови у којима би даљи наставак разговора био могућ, јесте да Приштина повуче противправне и крајње неразумне одлуке", истакао је председник Вучић.

Председник Европског савета Туск поздравио је разумне потезе Србије у односима са Приштином.

Састанку председника Александра Вучића и председника ЕС Доналда Туска присуствовала је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Брисел,

19. децембар 2018.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).